Veb saytların Optimizasiyası və Saytların yığılması
sayt sifarisi

Web sitesi optimizasyonu

12 Web Sitesi Hızı Optimizasyonu Tekniği: Performans Testi ve İyileştirme Uygulamaları

Web sitesi hızı, işletmeniz hakkında ilk izlenimi verir. Kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda ikinci bir şansınız olmayacağını anlamanız önemlidir. Düşük web sitesi hızı, insanları kaynağınız hakkında rahatsız edecek en sinir bozucu şeylerden biridir.

Yüksek performanslı web siteleri, yüksek geri dönüş ziyaretleri, düşük hemen çıkma oranları, daha yüksek dönüşümler, katılım, organik aramada daha yüksek sıralar ve daha iyi kullanıcı deneyimi sağlar. Yavaş web siteleri size paraya mal olur ve itibarınıza zarar verir. Sayfa yükleme süresini azaltarak pazarlama ve satış süreçlerini olumlu yönde etkilersiniz. Daha yüksek trafik elde edecek ve müşterilere dönüştürülebilecek daha nitelikli olası satışları çekeceksiniz. Bu yazıda, web sitenizin performansını ve sayfa yükleme süresini nasıl iyileştireceğiniz konusunda size önerilerde bulunacağız.

Web sitesi hız optimizasyonunun önemi

Sayfa yükleme süresi, bir sayfanın kullanıcı ekranında gösterilmesi için gereken süreyi gösteren bir web performans metriğidir.

Web sitesi hız optimizasyonunun, web sitesi başarısının temel faktörlerini nasıl etkilediğine bir göz atalım:

•    dönüştürmek

•    görünürlük

•    kullanılabilirlik

Dönüştürmek. Web sitesi dönüşümü, işletmenizin başarısında önemli bir faktördür; bu, ziyaretçilerinizin yapmalarını istediğiniz şeyi yapmalarını sağlamak anlamına gelir. Örneğin, ürününüzü satın alacak, haber bülteni kampanyalarına abone olacak, bir web seminerine kaydolacak veya bir kılavuz indirecekler.

Sayfa ne kadar hızlı yüklenirse, o kadar yüksek dönüşüm oranlarına sahip olur. Hubspot araştırmasına göre 1 saniyelik gecikme, dönüşümlerde yüzde 7 oranında azalma anlamına geliyor. Örneğin, 1 saniyelik bir sayfa yavaşlaması, Amazon'a her yıl 1,6 milyar dolarlık satışa mal olabilir.

görünürlük Web sitenizin yükleme süresi, kullanıcıların web sitenizi ne kadar kolay bulabileceğini de etkiler. Web sitesi hızı, Google'ın siteleri sıralarken dikkate aldığı faktörlerden biridir. Düşük performanslı bir web sitesi, zayıf bir kullanıcı deneyimine sahiptir ve sonuç olarak arama sonuçlarında daha az tanıtım elde eder. Aralık 2017'den bu yana, Google arama motoru, masaüstü aramalar için bile sayfaların mobil sürümlerine göre sıralamaya başladı. Bu kararın amacı, kullanıcıları düşük performanslı ve tüm cihazlara yanıt vermeyen web sitelerinden korumaktır.

Kullanılabilirlik Web sitesi sayfa hızı, yükleme süresi ve web sitesinin kullanıcı isteklerine yanıt verme hızı gibi web sitesi kullanılabilirliği, müşteri sadakatini doğrudan etkiler. Web siteniz ne kadar iyi performans gösterirse, bir kullanıcı o kadar memnun olur. Harika bir kullanıcı deneyimi, geniş bir müşteri tabanı ve güçlü bir marka oluşturmanın bir yoludur.

Web sitenizin hızını değerlendirmenin yolları

Web sitenizin hız optimizasyonuna başlamadan önce, mevcut yükleme sürenizi belirlemeli ve sitenizi neyin yavaşlattığını tanımlamalısınız. Ardından, web sitenizin performans hedeflerini belirlemelisiniz. 2018'de sayfa yükleme süresi için öneri 3 saniyenin altında olması yönündedir. Google'ın endüstri sektörlerindeki ortalama mobil hız araştırmasına göre, web sitelerinin yalnızca bir kısmı önerilen hıza yakın.

Dolayısıyla, web sitenizin hızını kabul edilebilir bir seviyeye optimize ederseniz, rakiplerinize göre önemli bir sıralama avantajı elde edersiniz.

Bu makalede listelenen web sitesi hızı optimizasyonu yöntemleri çok farklıdır ve bazen bir sorunun çözümü sitenizin başka bir yönü üzerinde olumsuz etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, hangi işlemlerin en iyi sonuçları verdiğini belirlemek için her değişiklikten sonra web sitesi hızını analiz etmenizi öneririz.

Denemeye değer birkaç performans değerlendirme aracı vardır:

•    Google Pagespeed Insights, Google'ın sitenizde bir performans testi çalıştıran ve performansın nasıl artırılacağına ilişkin öneriler sunan ücretsiz bir aracıdır. Hem masaüstü hem de mobil sürümlerde çalışır.

•    Pingdom, bir dizi kullanışlı özellikle birlikte web sitesi hız testi için harika bir araçtır. Web sitenizin performans geçmişini izler, web sitesi hızının nasıl artırılacağına ilişkin veriye dayalı önerilerde bulunur ve anlaşılması kolay raporlar oluşturur. Pingdom ayrıca Android ve iOS için web sitesi hız testi uygulamaları sağlar. Hem ücretsiz hem de profesyonel ücretli izleme planları vardır.

•    YSlow ayrıca sayfanın performansının nasıl iyileştirileceğine ilişkin öneriler sunar, istatistikler çizer ve tüm bileşenleri özetler.

•    Performans Bütçesi Hesaplayıcı, sitenizin en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için ne tür içerikler kullanabileceğinizi belirlemenize yardımcı olan ücretsiz bir araçtır.

Web sitenizi hızlandırmak için yönergeler

Web sitenizin hızını test ettikten sonra, onu optimize etmeye başlayabilirsiniz. Web sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlamanın birçok farklı yolu vardır ve biz en etkili olanların listesini oluşturduk.

 

1. Bir İçerik Dağıtım Ağı (CDN) kullanın

Bir içerik dağıtım ağı, son kullanıcılara konumlarına göre web içeriği sağlayan çeşitli coğrafi konumlara dağıtılmış bir dizi web sunucusudur. Web sitesini tek bir sunucuda barındırdığınızda, tüm kullanıcı istekleri aynı donanıma gönderilir. Bu nedenle her talebin işlenmesi için gereken süre artar. Bunun da ötesinde, kullanıcılar fiziksel olarak sunucudan uzaktayken yükleme süresi artar. CDN ile kullanıcı istekleri en yakın sunucuya yönlendirilir. Sonuç olarak, içerik bir kullanıcıya daha hızlı teslim edilir ve bir web sitesi daha hızlı çalışır. Bu, yükleme süresini optimize etmenin oldukça pahalı ama oldukça etkili bir yoludur.

2. Web sitenizi daha iyi bir sunucuya taşıyın

Üç olası barındırma türü vardır:

•    Paylaşılan Evsahipliği

•    Sanal Özel Sunucular (VPS) barındırma

•    Adanmış sunucu

Tüm dünyada kullanılan en popüler barındırma türü, paylaşımlı barındırmadır. Bu, sitenizi kısa sürede ve düşük bir ücret karşılığında çevrimiçi hale getirmenin en ucuz yoludur. Daha iyi optimizasyon sağlamak için hızlı web barındırıcısını seçmek çok önemlidir. Paylaşılan barındırma ile CPU, disk alanı ve RAM'i bu sunucuyu kullanan diğer sitelerle paylaşırsınız. Paylaşılan barındırmanın VPS veya özel bir sunucu kadar hızlı olmamasının ana nedeni budur.

Sanal Özel Sunucular ve adanmış sunucular çok daha hızlıdır. VPS, içerik dağıtımı için birden çok sunucu kullanır. VPS'ye sahip olduğunuzda, sunucuyu diğer kullanıcılarıyla paylaşırsınız ve yapılandırmalarınızın diğer istemcileri etkilemediği sanal sunucunun kendi bölümüne sahip olursunuz. Web siteniz ortalama bir trafiğe sahipse veya bazı dönemlerde trafik ani artışları olan e-ticaret siteniz varsa, VPS sizin için en uygun çözüm olacaktır.

En pahalı barındırma seçeneği, kendi fiziksel sunucunuz olabilecek özel bir sunucu kullanmaktır. Bu durumda, bir sunucu kirası ödersiniz ve bakımını yapması için bir sistem yöneticisi tutarsınız.

Diğer bir yaklaşım ise AWS, Microsoft Azure, Google veya başka bir genel bulut sağlayıcısından özel bulut kaynağı kiralamaktır. Her iki yaklaşım da yakın zamanda tartıştığımız hibrit bir bulutta birleştirilebilir. Dedicated sunucular ile tüm kaynaklar sadece size aittir ve tam kontrol sizdedir. Bulut altyapıları ayrıca bir dizi paket altında sınırsız ve isteğe bağlı ölçeklenebilirlik ekleyebilir.

Sunucusuz mimari, bakım ve sunucu kurulum prosedürlerini tamamen ortadan kaldıran başka bir seçenektir. Sunucusuz mimarinin özelliklerini ve avantajlarını kapsayan ayrı makalemizi okumayı düşünün.

3. Web sitenizdeki resimlerin boyutunu optimize edin

Herkes göz alıcı görüntüleri sever. Başarılı e-Ticaret siteleri söz konusu olduğunda, görseller hayati kısımdır. Ürün sayfalarınızdaki birçok fotoğraf, resim, grafik etkileşimi artırır. İmaj kullanımının olumsuz tarafı, genellikle bir web sitesini yavaşlatan büyük dosyalar olmalarıdır.

Görüntü boyutunu kaliteden ödün vermeden küçültmenin en iyi yolu görüntüleri ImageOptim, JPEGmini veya Kraken gibi araçlar kullanarak sıkıştırmaktır. Prosedür biraz zaman alabilir ama buna değer. Görüntü boyutunu küçültmenin başka bir yolu, görüntü boyutunu kullanıcı görüntüleme özelliklerine göre ayarlayan HTML duyarlı görüntüler <secret> ve <size> niteliklerini kullanmaktır.

4. Eklenti sayısını azaltın

Eklentiler, her web sitesinin ortak bileşenleridir. Üçüncü taraflarca önerilen belirli özellikleri eklerler. Ne yazık ki, ne kadar çok eklenti yüklenirse, onları çalıştırmak için o kadar çok kaynağa ihtiyaç duyulur. Sonuç olarak, web sitesi daha yavaş çalışır ve ayrıca güvenlik sorunları ortaya çıkabilir. Zaman geçtikçe eklentilerin sayısı artarken bazıları artık kullanılmayabilir. Yüklediğiniz tüm eklentileri kontrol etmenizi ve gereksiz olanları silmenizi öneririz. İlk olarak, hangi eklentilerin web sitenizi yavaşlattığını öğrenmek için sayfanızdaki performans testlerini çalıştırın. Web sitesi hızı yalnızca kurulu eklentilerin sayısına değil, aynı zamanda kalitesine de bağlıdır. Çok sayıda betik ve stil yükleyen veya çok sayıda veritabanı sorgusu oluşturan eklentilerden kaçınmaya çalışın. En iyi çözüm, yalnızca gerekli olanları tutmak ve güncel tutulmalarını sağlamaktır.

5. JavaScript ve CSS dosyalarının sayısını en aza indirin

Web siteniz çok sayıda JavaScript ve CSS dosyası içeriyorsa, web sitenizin ziyaretçileri belirli dosyalara erişmek istediğinde çok sayıda HTTP isteğine yol açar. Bu istekler, ziyaretçinin tarayıcısı tarafından ayrı ayrı ele alınır ve web sitesinin çalışmasını yavaşlatır. JavaScript ve CSS dosyalarının sayısını azaltırsanız, bu şüphesiz web sitenizi hızlandıracaktır. Tüm JavaScript'i tek bir grupta gruplandırmaya çalışın ve bunu tüm CSS dosyalarıyla da yapın. Bu, HTTP isteklerinin toplam sayısını azaltacaktır. HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını hızlı bir şekilde küçültmek için birçok araç vardır. Örneğin, WillPeavy, Script Minifier veya Grunt araçlarını kullanabilirsiniz.

6. Web sitesi önbelleğini kullanın

Sayfaya aynı anda erişen çok sayıda kullanıcı olması durumunda, sunucular yavaş çalışır ve web sayfasını her kullanıcıya teslim etmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Önbelleğe alma, web sitenizin güncel sürümünün hosting üzerinde saklanması ve web siteniz güncellenene kadar bu sürümün sunulması işlemidir. Bu, web sayfasının her kullanıcı için tekrar tekrar oluşturulmadığı anlamına gelir. Önbelleğe alınan web sayfasının her seferinde veritabanı istekleri göndermesi gerekmez.

Web sitesi önbelleğe alma yaklaşımları, web sitenizin geliştirildiği platforma bağlıdır. Örneğin WordPress için şu eklentileri kullanabilirsiniz: W3 Total Cache veya W3 Super Cache. VPS veya özel bir sunucu kullanıyorsanız, genel ayarlarınız altında önbelleğe almayı da ayarlayabilirsiniz. Paylaşılan sunucu söz konusu olduğunda, web sitesi önbelleğe alma genellikle mevcut değildir.

7. Gzip Sıkıştırmasını Uygulayın

Gzip Sıkıştırma, dosyaların boyutunu küçültmenin etkili bir yoludur. HTTP isteklerini en aza indirir ve sunucu yanıt süresini azaltır. Gzip, dosyaları tarayıcıya göndermeden önce sıkıştırır. Kullanıcı tarafında, bir tarayıcı dosyaları açar ve içeriği sunar. Bu yöntem, web sitenizdeki tüm dosyalarla çalışabilir. Kodun bazı satırlarını ekleyerek veya gzip adlı bir yardımcı program aracılığıyla web sitenizde Gzip'i etkinleştirebilirsiniz.

8. CMS'de veritabanı optimizasyonu

Veritabanı optimizasyonu, performansı artırmanın etkili bir yoludur. Karmaşık eklentilerle dolu bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız, veritabanı boyutu artar ve web siteniz daha yavaş çalışır. Örneğin, WordPress CMS, çok fazla veri depolama alanı kaplayan yorumları, blog gönderilerini ve diğer bilgileri depolar. Her CMS kendi optimizasyon önlemlerini gerektirir ve ayrıca bir dizi özel eklentiye sahiptir. Örneğin, WordPress için WP-Optimize'ı düşünebilirsiniz.

9. Web yazı tiplerinin kullanımını azaltın

Web yazı tipleri, web sitesi tasarımında çok popüler hale geldi. Ne yazık ki, web yazı tiplerinin kullanımının sayfa oluşturma hızı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Web yazı tipleri, harici kaynaklara fazladan HTTP istekleri ekler. Aşağıdaki önlemler, web yazı tipi trafiğinin boyutunu azaltmanıza yardımcı olacaktır:

•    Modern tarayıcılar için modern WOFF2 biçimlerini kullanın;

•    Yalnızca sitede kullanılan karakter kümelerini dahil edin;

•    Yalnızca gerekli stilleri seçin

10. 404 hatalarını algıla

404 hatası, "Sayfa bulunamadı" anlamına gelir. Bu mesaj, bir sayfanın erişilen içeriği artık mevcut olmadığında, barındırma tarafından tarayıcılara veya arama motorlarına sağlanır. Bir 404 hatasını tespit edip düzeltmek için hata tespit araçlarını ve eklentilerini kullanabilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi, ek eklentiler web sitenizin hızını olumsuz etkileyebilir, bu nedenle hata tespiti için kaynağı harici araçlar üzerinden çalıştırmanızı öneririz. Örneğin, Xenu'nun Link Sleuth'u, Google Web Yöneticisi Araçları (GWT) ve WordPress için 404 Yeniden Yönlendirilen Eklenti.

Tüm 404 hatalarını tespit ettiğinizde, oluşturdukları trafiği değerlendirmeniz gerekir. Bu ölü bağlantılar artık herhangi bir ziyaret getirmiyorsa ve bu nedenle sunucu kaynağınızı hiçbir zaman tüketmiyorsa, onları olduğu gibi bırakabilirsiniz. Bu sayfalara hala bir miktar trafik geliyorsa, harici bağlantılar için yönlendirmeler ayarlamayı ve dahili bağlantılar için bağlantı adreslerini düzeltmeyi düşünün.

11. Yönlendirmeleri azaltın

Web sitesi yönlendirmeleri, performansı olumsuz etkileyen ek HTTP istekleri oluşturur. Bunları minimumda tutmanızı veya tamamen ortadan kaldırmanızı öneririz. Öncelikle, bir site taraması çalıştırarak sayfanızdaki tüm yönlendirmeleri belirlemelisiniz. Yönlendirmeleri hızlı bir şekilde belirlemek için Screaming Frog'u kullanabilirsiniz. O zaman gerekli bir amaca hizmet edip etmediklerini kontrol etmeli ve sadece kritik olanları bırakmalısınız.

12. Önceden getirme tekniklerini kullanın

Önceden getirme, bir kullanıcı talimatları başlatmadan önce talimatların okunmasını ve yürütülmesini gerektirir. Teknik oldukça yaygındır. Kullanıcı eylemlerini tahmin edebiliyorsanız ve örneğin bazı içerikleri veya bağlantıları önceden yükleyebiliyorsanız, iyi çalışır. Genellikle, modern tarayıcılar, kullanıcı davranış modellerini varsaydıkları için varsayılan olarak önceden getirmeye izin verir. Bununla birlikte, UX uzmanlarının ve mühendislerinin kullanıcı davranışını anlama ve tarayıcıların önceden getirme çalışması yapması için "ipuçları" oluşturma olasılığı daha yüksektir.

Üç ana önceden getirme türü vardır:

DNS ön getirme. Uygulama, etki alanlarının önceden IP adreslerine çözümlenmesini gerektirir.

Bağlantı Ön Alma. Bir kullanıcının bir sayfaya gitmek için belirli bir bağlantıya tıklayacağından eminseniz, bu tür ön getirmeyi uygulayabilirsiniz. Yöntem, bir veya daha fazla ürün eklendikten sonra alışveriş sepeti sayfasına gitmek gibi istikrarlı kullanıcı yolculuğu eylemleri için kullanışlıdır.

Ön işleme. Bu yaklaşım, bir sayfanın tamamını veya bazı öğelerini önceden oluşturmak anlamına gelir.

Önceden getirme etkili olsa da kesin varsayımlarda bulunmak için derin kullanıcı davranışı analizi gerektirir.

Çözüm

Şu anda, tipik bir kullanıcı web sayfalarının 3 saniyeden daha kısa sürede yüklenmesini beklemektedir. Bu beklenti engelini karşılamazsanız, çok fazla web sitesi trafiği ve sonuç olarak gelirinizi kaybedersiniz.

Bu nedenle, basit ama etkili bir web sitesi hızı optimizasyonu yaklaşımı uygulamanızı öneririz:

1.  Dönüşüm, görünürlük ve kullanılabilirliği göz önünde bulundurarak web sitesi başarısının temel faktörlerini kontrol edin ve değerlendirin.

2.  Mevcut web sitenizin hızını test edin ve bu üç faktöre göre en çok dikkat edilmesi gereken sayfalara ve özelliklere öncelik verin.

3.  Optimizasyonunuza hızı en çok azaltan özelliklerle başlayın ve dönüşüm başarınızı en çok tanımlayan sayfalara odaklanın.

Teqlər:

Domen almaq

Hostinq almaq

Veb sayt sifarisi

Veb sayt sifarişi

Web saytlarin hazirlanmasi

Web saytların hazırlanması

Saytların yığılmasl

Veb saytların hazırlanması

Veb saytlarin hazirlanmasi

Saytların hazırlanması

Saytlarin hazirlanmasi

Saytların yığılması

Sayt sifarişi

Sayt nədir

Veb sayt

Web sayt

Sayt

Sayt sifarisi

Saytlarin yigilmasi